DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

first
  
last
 
 
start
stop

Link

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Video

Arhiva vesti

Powered by mod LCA

Social Media Links

Facebook
Twitter

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS Feed
Caritas Šabac na stručnom skupu u Italiji PDF Štampa El. pošta

Predstavnici Caritasa Šapca prisustvovali su stručnom skupu posvećenom mentalnom zdravlju koji je održan u Italiji. Saradnički centar za istraživanje i trening Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodna mreža za mentalno zdravlje su organizovali u Trstu sastanak Radne grupe za razvoj Alijanse psihijatrijskih bolnica u tranziciji. Sastanku su prisustvovali predstavnici organizacija i institucija i eminentni stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja iz Italije, Češke, Srbije, Španije, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije,Crne Gore, Nemačke, Velike Britanije, Mađarske i Švajcarske. Među učesnicima ovog prestižnog stručnot skupa bili su i predstavnici Caritasa Šapca  Miroljub Nikolić i Sanja Geratović.

Svrha radne grupe je da se zajedno okupe partneri i prenesu iskustva razvijena u Evropi oko pitanja unapređenja kvaliteta života u ustanovama, u cilju ispunjavanja ljudskih prava, državljanstva  i kretanja ka eliminisanjem azila i razvoja usluga u zajednici zasnovanih na sveobuhvatnoj podršci. Socijalna isključenost i dalje ostaje realnost mnogih ljudi sa ozbiljnim problemima mentalnog zdravlja, u institucijama ili društvu, što dovodi do diskriminacije, stigmatizacije i gubitka prava.

 

Sastanak je započet predavanjem dr Roberto Mezzina o četrdesetogodišnjem iskustvu u Italiji na temu razvoja sistema zaštite mentalnog zdravlja i kratkom studijskom posetom ustanovama za mentalno zdravlje. Uz predstavljanje uspešnog primera deinstitucionalizacije u Italiji učesnici skupa su čuli i o dobrim primerima iz Velike Britanije. Predstavnici institucija i organizacija su predstavili sisteme zaštite mentalnog zdravlja u zemljama iz kojih dolaze.

Važan segment dvodnevnog skupa odnosio se na predstavljanje projekata i aktivnostima Svetske zdravstvene organizacije koji se odnose na ovu temu. Skup je zaokružen predlozima i zaključcima za buduću saradnju.