Konferencija povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja PDF Štampa El. pošta

Caritas Šabac i Visoka medicinska i poslovno-tehnoloska škola strukovnih studija Šabac organizovali su danas Konferenciju “Karakteristike italijanskog modela zaštite mentalnog zdravlja u zajednici i mogućnosti primene u Srbiji”.

U ime domaćina okupljenima se obratila Slobodanka Bogdanović Vasić, predavač u školi, a na značaj teme i važnost održavanja Konferencije, kao i na uslove zaštite mentalnog zdravlja u našem okruženju i zakonsku regulativu, ukazao je Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca. Predavanje o italijanskom modelu zaštite mentalnog zdravlja u zajednici održao je eminentni profesor Paolo Sera, psihijatar. Stručne module na Konferenciji održali su i dr Boris Jovanović, psihijatar i Sanja Geratović, stručni saradnik Caritasa Šapca i rukovodilac Dnevnog boravka „Sv. Sofija“.

Grad podržava aktivnosti koje doprinose integraciji osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama u zajednici, rekao je Branko Filipović, član Gradskog veća Šapca, koji je u ime grada Šapca pozdravio učesnike Konferencije.

- Drago mi je što su danas ovde predstavnici razli?itih institucija i organizacija, posebno mi je zadovoljstvo što je uvaženi profesor Paolo Sera gost našeg grada. Svega toga ne bi bilo da nije organizatora ove Konferencije - Caritasa i Visoke medicinkse i poslovno tehničke škole. Mislim da je Caritas pionir u mnogim projektima koje realizuje i da u mnogo čemu predstavlja već model i uzor. Konstantno nam skreće pažnju na ono što je važno - a briga o zaštiti mentalnog zdravlja jeste važna tema i treba da bude odgovornost svih nas. Zahvalan sam Caritasu na prilici koju pruža profesionalcima organizujući ovu Konferenciju, na svemu što čini za lokalnu zajednicu, gostima želim ugodan boravak u Šapcu, a vama uspešan rad – poručio je Branko Filipović, član Gradskog veća Šapca.