DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

first
  
last
 
 
start
stop

Link

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Video

Arhiva vesti

Powered by mod LCA

Social Media Links

Facebook
Twitter

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS Feed
"Glas centara" piše o našoj usluzi Pomoć u kući PDF Štampa El. pošta

U renomiranom časopisu posvećenom socijalnoj zaštiti „Glas centara“ objavljen je i tekst posvećen usluzi Pomoć u kući koju sa uspehom duže od deceniju i po pruža Caritas Šabac, a koju smo proširili, osim na području grada Šapca, i na okolne opštine Bogatić i Koceljevu. Tekst prenosimo u celosti:

Caritas Šabac je program Kućne nege započeo u septembru 2001. godine. Ovaj program kasnije postaje deo Nacionalnog programa kućne nege i dnevnih centara. Za gotovo deceniju i po rada u ovoj oblasti Caritas Šabac značajno je unapredio kvalitet svoje usluge, postavio standarde, a o kvalitetu rada govori i sve veći broj korisnika usluge Pomoć u kući, kao i licenca za obavljanje usluge, koje je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Danas ovu uslugu Caritas Šabac pruža na području grada Šapca, na teritoriji opštine Bogatić, od 2015. godine, kao i na teritoriji opštine Koceljeva počev od 2016. godine.

Broj korisnika na teritoriji grada Šapca je 120, na području opštine Bogatić do sada je ovom uslugom obuhvaćeno 60 korisnika, dok je na području opštine Koceljeva 120 korisnika. Opština Koceljeva i opština Bogatić su partneri sa Caritasom Šapca na projektu koji finansira resorno Ministarstvo, a ovaj vid saradnje još jedan je od dokaza poverenja u kvalitet naše usluge i profesionalne standarde koje ispunjavamo i konstantno unapređujemo.

Korisnici usluge su stare osobe, odrasla lica sa telesnim invaliditetom, odrasle osobe sa intelektualnim i mentalnim smetnjama, odrasla lica na postoperativnom/posthospitalnom tretmanu, odrasli sa hroničnim oboljenjima i odrasle osobe u terminalnoj fazi.

Svrha usluge Pomoć u kući je podrška korisnicima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, u sopstvenim domovima, kako bi se unapredio ili održao kvalitet njihovog života i sprečio smeštaj u institucije. Aktivnosti usluge Pomoć u kući usmerene su ka održanju i unapređenju kvaliteta života korisnika. Pomoć u kući pruža se u slučajevima kada je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa, a u skladu sa identifikovanim individualnim potrebama korisnika, koji usled nemoći ili smanjenih funkcionalnih sposobnosti nisu sposobni da nezavisno žive bez svakodnevne ili redovne podrške.

Osobe starije životne dobi, koji uglavnom žive u samačkim domaćinstvima, sve češće se odlučuju za korišćenje usluge „Pomoć u kući“. Korišćenjem pomenute usluge osobe u stanju potrebe dobijaju odgovarajuću opštu negu, kao i pomoć pri obavljanju kućnih poslova.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prepoznaje značaj usluge Pomoć u kući na teritoriji grada Šapca i opština Bogatić i Koceljeva, a dokaz visokog kvaliteta i profesionalnih standarda koje Caritas Šabac ispunjava je dobijanje licence za ovu vrstu usluge. Licenca je potvrda ispunjenosti potrebnih kriterijuma, a Caritas Šabac jedina je nevladina organizacija koja poseduje licencu za obavljanje ove usluge, što je čini ravnopravnim pružaocem usluga u oblasti socijalne zaštite.

Sve veći broj zadovoljnih korisnika potvrđuje i veliku potrebu za ovom vrstom usluge, ali i visok profesionalni nivo i posvećenost naših ljudi na terenu.