Naši prijatelji i partneri iz Italije obeležili tri i po decenije rada PDF Štampa El. pošta

Socijalna kooperativa „Noncello“ iz Pordenonea u Italiji u subotu, 11. juna, je obeležila 35 godina rada. Proslavi su prisustvovali članovi kooperative, predstavnici Regije Friuli Venezia Giulia, opštine Pordenone i drugih javnih institucija, brojni saradnici, partneri i prijatelji, među kojima i direktor Caritasa Šapca Miroljub Nikolić.

Velika je čast i zadovoljstvo podeliti radost ovako važnog događaja sa prijateljima i partnerima zahvaljujući kojima smo i sami načinili neke pionirske korake u svojoj zajednici. „Noncello“ je jedna od najstarijih i u ovom trenutku najvećih socijalnih kooperativa, koja je nastala na početku reforme zaštite mentalnog zdravlja u Italiji, na osnovu čijeg iskustva je snimljen i poznati film "Si può fare".

Obeležavanje ovog važnog događaja je započeto Skupštinom članova na kojoj su predstavljeni finansijski i socijalni bilans za 2015. godinu. Nakon toga su predstavljene mnoge inicijative, napravljena je veza prošlosti/početka rada kooperative sa sadašnjim trenutkom.

Gostima je potom predstavljena knjiga "Si può ancora fare", kao nastavak filma koji je snimljen na osnovu iskustva članova kooperative. Jedan od prvih primeraka knjige, čija će zvanična distribucija započeti u septembru, poklonjen je direktoru Caritasa Šapca Miroljubu Nikoliću.

Jedan od novih segmenata rada kooperative "Noncello" je međunarodna saradnja, koja se ogleda kroz partnerstva u Srbiji i Argentini.

Direktor Caritasa Šapca Miroljub Nikolić je više puta predstavljao različite segmente saradnja, između ostalog i na poslednjem panelu kada je predstavnicima Regije Friuli Venezia Giulia i drugih institucija predstavljen model zaštite mentalnog zdravlja u zajednici koji razvija Caritas Šabac u saradnji sa kooperativom "Noncello" i konzoricijumom C.O.S.M.